Προτάσεις γαι την Διαλειτουργικότητα των Συστημάτων της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης & της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
ΠΡΟΣ: Υπουργείο Υγείας
ΥΠΟΨΗ: Υπουργού Υγείας Αξιότιμο κο Ξάνθο Ανδρέα
Κοινοποίηση: Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Αξιότιμο κο Πολάκη Παύλο
ΓΓ Υπουργείου
Υγείας, Αξιότιμο κο Γιαννόπουλο Γεώργιο
ΓΓ Δημόσιας
Υγείας, Αξιότιμο κο Μπασκόζο Ιωάννη
ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Αξιότιμο κο Βαρδαρό
Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ
Αξιότιμο κο Πλαγιανάκο Βασίλη
Πρόεδρο ΗΔΙΚΑ Αξιότιμο κο Τάγαρη Τάσο
ΘΕΜΑ : ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ
ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ & ΤΗΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος
Πληροφορικής Υγείας (ΕΣΠΥ), είναι φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τα μέλη
του υποστηρίζουν και εξελίσσουν την συντριπτική πλειοψηφία των συστημάτων
πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών του Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα Υγείας,
ενσωματώνοντας πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία. Παράλληλα ο σύνδεσμός μας
είναι μέλος του Τομέα Ηλεκτρονικής Υγείας του Ινστιτούτου Ερευνών, του Πανελληνίου
Ιατρικού Συλλόγου και επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Συλλόγου
Αθηνών.
Θα θέλαμε λοιπόν, εκ νέου, να φέρουμε στην προσοχή σας, την πρόταση του Συνδέσμου μας για την αποτελεσματικότερη σχεδίαση, υλοποίηση & παρακολούθηση των πληροφοριακών συστημάτων υγείας τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες με σημαντικές επιπτώσεις στους λειτουργούς Υγείας και στους Πολίτες.
Ζητάμε την στρατηγική στόχευση σας προς τους ακόλουθους τρείς τομείς γνωρίζοντας ότι είναι προτεραιότητα για εσάς η ανάπτυξη, εξειδίκευση και εφαρμογή του Εθνικού Πλαισίου Διαλειτουργικότητας για τον τομέα της Υγείας, καθώς και η Δημόσια Διαφάνεια και Ανοικτή Διαβούλευση των ενεργειών που σχεδιάζονται.
1. Καμία εφαρμογή δεν μπορεί να αναπτύσσεται ή να παρέχεται από δημόσιους οργανισμούς χωρίς ενσωματωμένη τη διαλειτουργικότητα εκ σχεδιασμού. Είναι διεθνώς γνωστό ότι όταν αναπτύσσεται ένα πληροφοριακό σύστημα την ίδια στιγμή αναπτύσσεται και η διαλειτουργικότητά του. Αλλιώς οδηγούμαστε σε ολιγοπώλια και σε σπατάλη δημοσίου χρήματος διότι, για παράδειγμα, πληροφοριακά συστήματα όπως αυτά των Δημόσιων Νοσοκομείων δεν μπορούν να διαλειτουργήσουν με τα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα των οργανισμών σας. Η δε διαλειτουργικότητα θα πρέπει να παρέχεται με καλά ορισμένες προδιαγραφές, σαφή και συμφωνημένα με την αγορά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, τεχνική υποστήριξη των φορέων και μετά από διαβούλευση μαζί τους. Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι για τον Ηλεκτρονικό Φάκελο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν παρέχεται σύστημα διαλειτουργικότητας. Επίσης όπως από κοινού έχουμε διαπιστώσει με υπηρεσιακούς παράγοντες δεν υπάρχει μέχρι και σήμερα ολοκληρωμένη εφαρμογή διασύνδεσης (API), που να καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας των Δημόσιων Νοσοκομείων, με αποτέλεσμα την μεγάλη ταλαιπωρία των δημόσιων λειτουργών, την απώλεια πόρων και δημιουργία υπερχρεώσεων.
2. Οι δημόσιοι φορείς στα Ευρωπαϊκά κράτη έχουν ως στρατηγική να μην ανταγωνίζονται την ιδιωτική αγορά αναπτύσσοντας εφαρμογές είτε μόνοι τους είτε με υπεργολάβους. Αντίθετα παρέχουν στα πανεπιστήμια, στα ερευνητικά κέντρα, σε Start-ups και σε επιχειρήσεις ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ μέσα από ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες. To κράτος αρωγός της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, αναπτύσσει εργαλεία διαλειτουργικότητας, μηχανισμούς ασφάλειας, την πιστοποίηση της ορθής λειτουργίας, και εισάγει απλουστευμένες διαδικασίες και όχι τις εφαρμογές αποκλειστικά από έναν κατασκευαστή στα Ιατρεία, στα Νοσοκομεία Κέντρα Υγείας κλπ. Μια αναθεώρηση του στρατηγικού σκοπού της ΗΔΙΚΑ ΑΕ είναι πλέον απαραίτητη και επιθυμητή όχι μόνο από την ιδιωτική αγορά αλλά και από την δημόσια διοίκηση και τους κοινωνικούς εταίρους όπως εμφανώς πλέον διαπιστώνουμε όλοι μας.
3. Θα πρέπει η έλλειψη συνεργασίας σε τεχνικό, σημασιολογικό και οργανωτικό επίπεδο μεταξύ των κύριων δύο οργανισμών σας (ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ) να παύσει διότι βλάπτονται τα συμφέροντα των πολιτών και του κράτους. Η διαιώνιση της κατάστασης αυτής δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στο οικοσύστημα της Υγείας και παγιώνεται ως μια συνήθεια και κουλτούρα της Δημόσιας Διοίκησης.
Έχοντας λοιπόν υπόψη μας τα ανωτέρω θέματα και υιοθετώντας ως ώριμο περιβάλλον ανάπτυξης βέλτιστων πρακτικών το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης προτείνουμε την άμεση εφαρμογή σύγχρονων & ανοικτών μεθόδων για την ανάπτυξη της Διαλειτουργικότητας & των Νέων Υπηρεσιών. (oι τεχνικές προτάσεις μας έχουν ήδη αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες σας).
Η στήριξη του συνδέσμου μας, σε πρακτικό επίπεδο υλοποίησης με παροχή τεχνογνωσίας & ανθρώπινου δυναμικού, είναι δεδομένη. Με αυτό τον τρόπο είμαστε εμπράκτως στην διάθεση του Υπουργείου Υγείας και για αυτό τον λόγο ενημερώνουμε ανελλιπώς τις υπηρεσίες σας προς κάθε κατεύθυνση, με σκοπό την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και δομών προς όφελος των Πολιτών & των Λειτουργών Υγείας.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ο
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΕΧΑΚΗΣ